Blog

Koinonia Kids – Newsletter January 2017

image2

Masulita Children Village, Wakiso-Kampala

Veel groeten uit Oeganda, de parel van Afrika!

Een zendingsreis naar Oeganda staat jaarlijks gepland in de agenda van KOINONIA in het begin van het jaar.

Topprioriteiten:

  • Persoonlijke ontmoeting met onze kinderen, medewerkers en partners, toerusting en ondersteuning,
  • Langdurige procedures voor de registratie van onze twee tehuizen overeenkomstig de nieuw regeringsrichtlijnen,
  • Administratieve dossiers conform onze recente registratie als NGO,
  • Plannen voor familieondersteuning van een aantal kinderen in het noorden.

Op 6 januari landden we om middernacht op de luchthaven van Entebbe een uur van de hoofdstad, we reden van daaruit naar onze plaats van bestemming. Ondanks dat We een rechtstreekse vlucht geboekt hadden naar Oeganda, doch door onvoorziene omstandigheden werd   de vlucht omgeleid via Nairobi, waardoor we twee uur vertraging opliepen.   

image8

Jovia Ainemaani, onze nationale project coördinatrice, in Oeganda stond ons aan de luchthaven samen met Bernard op te wachtten. Bernard is één van onze eerste kinderen en inmiddels een volwaardige medewerker.

Jovia is 9 jaar werkzaam in KOINONIA. Haar taak in de hoofdstad is het toezicht houden op de kinderen in het Masulita Children Village (MCV) project in Wakiso-Kampala en in Napak in het noorden, waar de kinderen uit Kampala, nadat ze hun verblijf en/of opleiding afgerond hebben in MCV, terugkeren naar hun thuisomgeving. Ze bezoekt evenals de projecten in Kisoro en Kabale, in het zuiden van Oeganda, 6x per jaar.

We zijn er in geslaagd om in zeven dagen: 1. met onze lokale partner, UWESO, een jaarplanning te maken, voor de projecten in Kampala- Wakiso en in het noorden van Oeganda en 2. een bezoek aan de projecten in Wakiso, Kisoro en Kabale te brengen. Uiteraard zijn de afstanden, noch de wegen, die we moesten afleggen niet vergelijkbaar met deze in België. Bijgevolg neemt het reizen over de wegen naar onze projecten telkens twee dagen in beslag.

image1

Hierbij foto’s en nieuwtjes van onze kinderen en medewerkers:
Ben, één van onze kinderen, gaat naar het 4de middelbaar. Hij wordt al jaren door KOINONIA ondersteund nadat hij was gered uit de sloppenwijken. Hij is vandaag de koorleider in de “Kisoro Vision High School”. Hij schrijft zelf liederen, die ook worden opgenomen in de top 3 van de CD, uitgebracht door zijn school. Het lied vertelt: vrienden kunnen je verlaten als je zelf niets te bieden hebt. Waarom maak je Jezus, die er altijd voor je is, niet tot je vriend? Mensen veranderen maar Hij blijft altijd dezelfde trouwe Vriend.

image11Joseph, eveneens één van onze kinderen, is 14 jaar en verblijft bij KOINONIA sinds 1 jaar en 8 maanden.

Hij is overgegaan naar het 7° basisjaar en droomt ervan om advocaat te worden. Hij zei: ik hou van KOINONIA en de vrienden die ik thuis heb. Ik waardeer wat ik hier vond: een thuis, een opleiding, voeding en een schoon bed; eigenlijk, alles wat ik nodig had.

image7Brian is 26 jaar en is als vaste medewerker van KOINONIA in september 2016 begonnen. Hij was een boekhouder van beroep en jeugdleider en aanbiddingsleider in zijn voormalige kerk. Hij dient nu als pastorale verantwoordelijke en toezichter in Masulita Children Village.

Uiteraard is de visie en doelstelling van KOINONIA om kinderen van de straat te halen en te helpen integreren in hun families van herkomst alsook in de samenleving maar ook geestelijk te onderwijzen.

Het evangelie blijft een vast fundament voor het werk onder de straatkinderen. Sinds zijn indienstneming zijn er 200 straatkinderen, waaronder 20 jonge moeders, in het project opgenomen.

image10

In oktober zijn er 100 nieuwe kinderen van de straten van  Kampala in het samenwerkingsproject van KOINONIA  en Uweso in Masulita Children Village in Wakiso-Kampala opgenomen. Er zijn nu in het totaal 140 kinderen die in groepen terug zullen gebracht worden naar het noorden waarvan ze afkomstig zijn. 8 ervan zijn jonge moeders en 10 zijn zuigelingen.

De maanden die de kinderen in MCV doorbrengen voor ze terug naar huis gaan, zijn bepalend voor hun rehabilitatie.

De regering heeft zelf herhaaldelijk groepen straatkinderen van Kampala, via de kindergevangenis, zonder succes naar het noorden, hun plaats van herkomst terug te brengen maar ze komen telkens terug via een netwerk van mensenhandel. De kinderen die KOINONIA begeleid heeft en onder toezicht houdt, zijn in de gemeenschap als de meest stabiele groep gekend.

image9Bezoek  aan Kisoro tijdens de zendingsreis in januari. Dit is onze eerste tehuis. Van hier uit   worden momenteel een 50 tal kinderen geholpen meestal op internaat en andere   scholen en families. Januari is een zeer droge periode in Oeganda en bij gebrek aan water dient het van  ver gehaald te worden.

Door het jaar heen wordt er intensief gewerkt in België voor de ondersteuning van de kinderen.  Bij vrijwel elk evenement van KOINONIA stellen we d.m.v. een presentatie het straatkinderen project in Uganda voor. Naast de wekelijkse administratie zet ons team van vrijwilligers zich in om d.m.v. acties in scholen, kerken en plaatsen waar we gevraagd worden, onze projecten, ten bate van de straatkinderen van Oeganda te promoten.

image3In oktober gingen Katia Van De Broeck en Yves Munezero enkele dagen naar CADE lagere school in Aartselaar om tijdens de godsdienstlessen over het werk van KOINONIA onder straatkinderen te spreken.

In november was er dan een hotdogactie ten bate van de straatkinderen.

Voor uw agenda:

* Volgende zendingsreis in augustus: U mag een brief of boodschap meegeven voor uw sponsorkind (-eren).

* Hoopfestival op zaterdag 9 september. Nodig uw vrienden en familieleden uit!

image5Bouw mee aan de toekomst van de straatkinderen in oeganda:

  • Promoot onze projecten via uw school, kerk, facebook, bedrijf of door verkoop van plantjes, wenskaarten, kroepoek, wafelbak e.d. t.b.v. de straatkinderen van oeganda.
  • Nodig ons uit voor een presentatie.
  • Sponsor vandaag nog een kind voor slechts 30 € per maand per kind.
  • Meld U aan als vrijwilliger.

Uw inzet en bijdrage betekent een wereld van verschil voor de kinderen in Oeganda!

 

‘Wie uit liefde voor Mij zoʼn kind ontvangt, ontvangt Mij.’ uit het evangelie naar Marcus 9:37